Frågor och Synpunkter

 

Är du biodlare på Öland och har en fråga?
Är det något som jag skriver och gör som du tycker verkar konstigt?

Ställ en fråga här! Om inte jag kan svara så frågar jag någon annan erfaren Ölandsbiodlare.

Antal inlägg: 10

Ditt namn:

Din e-postadress:

Din hemsida:

Ditt meddelande:

:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove)
:O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)

2019-05-09 10:35:55 - Gunnel Engström, E-postadressen är dold

Hej.
Jag är i valet och kvalet om jag ska sätta i drönarramar för utskärning eller inte. Ser att du inte gör det numera och jag undrar om det gör stor skillnad om man låter bli. Risken är ju att man glömmer sköta dem och det är ju inte bra alls. Just nu är det så kallt och ämligt så jag öppnar inte alls men det ska väl bli bättre (flower).
Häls/
Gunnel

Svar: Hej! Nej, jag skär inte bort några drönarceller. Och det beror på att jag aldrig haft mina bin nära min bostad, så antingen har jag glömt eller har något kommit emellan så jag inte kunnat åka och då har jag skapat en drönarodling istället vilket ökat virusmängden och skapat fel drönare till min drottningodling… inbillar jag mig i alla fall… Men visst tar man bort en del kvalster med utskärningen, så man måste kontrollera hur mycket kvalster och därmed virus det finns vilket jag tycker är bättre. Veta är alltid bättre än att tro att drönarutskärning räcker… Så kolla i månadsskiftet juni/juli. Kvalstret kan öka riktigt kraftigt nu under våren med den kraftiga äggläggningen som är eller i alla fall var för ett par veckor sedan, så vi måste kolla genom nedfallsundersökning, skakburk eller BeeScan. Tycker det är viktigt att prova olika metoder att bekämpa kvalstret så man hittar ett som passar en själv, det är då det blir av och det är då man har alla sina samhällen levande på våren. //Mvh Lars-Eric

2018-11-26 11:21:09 - Rune Karlsson, E-postadressen är dold

Hej Lars-Erik
Såg att du tänkte kolla din kupor förra veckan.
Har du något åtgärdsförslag?
Är nere på Öland denna veckan och hade tänkt sublimera men kan man göra detta vid minusgrader?
Tacksam för svar.
Hälsningar
Rune

Svar: Hej, jag var orolig för att mina samhällen också hade för lite mat kvar, men efter vägning har jag konstaterat att det är inget problem. Jag behandlade med oxalsyra (sublimering) i går på samtliga. Jag har aldrig behandlat när det varit minusgrader, men som nu med en eller ett par grader varmt mitt på dagen är det inget problem. //Mvh Lars-Eric

2018-09-10 16:12:52 - Åke Eschricht, E-postadressen är dold

Tack för svar,
så bra att höra du har använt oxalsyraförångning under många år med gott resultat.
Jag kommer i år röka första gången när vinterfodret är täckt plus en andra rökning senare när allt yngel krupit ut. Tar efter dig och lägger till en förångning tidig vår.
Hälsningar Åke e

2018-09-09 10:22:46 - Åke Eschricht, E-postadressen är dold

Hej Lars-Eric,
Jag är medlem i Mälaröarnas Biodlarförening (Ekerö väster om Stockholm) men tar mig ändå friheten att fråga om du har intresse av att byta erfarenheter om oxalsyraförångning.
Hösten 2017 ångade jag första gången. Det goda resultatet inspirerade mig att bygga några förångare för användning av andra inom vår förening. Då kommer frågor om bästa tidpunkt, andras erfarenheter, hur länge stannar sublimatet etc. Jag skulle behöva veta mer.
Något om mitt försök kan läsas på "malarobiodlarna.se"
Hälsningar Åke e

Svar: Hej, jag har använt förångare nu i 9 år, en Varrox, de första åren bara vid vinterbehandlingen i december. Men efter att läst de studier som gjorts har jag nu i tre år även förångat på hösten vid slutskattning och innan jag satt på första skattlådan på våren. Jag har liksom du fått ett mycket bra resultat med kraftigt reducerad kvalstermängd och inte märkt någon skada på bin eller drottning. Denna sensommar har det ju varit svårt att behandla med myrsyra eller Tymol när temperaturen varit över 25gr hela tiden men förångning har gått bra. Har under dessa tre år, efter slutskattning, förångat på hälften av mina samhällen och använt Tymol på hälften(utom i år då det var för varmt då jag använt HiveClean på hälften), och har i ärlighetens namn inte märkt någon större skillnad på nedfall eller kvalstermängd. I våras behandlade jag hälften med HiveClean, även detta tycker jag fungerat mycket bra. Däremot använder jag endast Tymol eller som i år HiveClean till små avläggare och till mina små samhällen där jag övervintrar reservdrottningar, därför att det inte rent praktiskt fungerar med förångare på dessa bottnar. //Lars-Eric

2018-08-14 11:51:03 - Karin Lindén, E-postadressen är dold

Har du ympat honung med "gammal" ymp någon gång. Gjorde i ordning ymp för första skörden, men det var så många som ville ha honungen nyslungad så jag fick över. Nu skulle jag ympa nästa skörd ca 20 kg med det överblivna. Har du erfarenhet om det går? Den är ca 1,5 mån.

Svar: Det tror jag inte är något problem alls, bara den inte blivit för hård utan att det går att röra i den nya honungen. När ympen är färdigblandad måste den va så flytande att den blandar sig helt i dunken när du rör i den. Jag tappar direkt på burk efter ympningen och sätter sedan in burkarna i ett kylskåp, där får de stå i 2-3 veckor, då tycker jag honungen blir så mjuk som jag vill ha den och helt utan kännbara kristaller.

2018-08-06 21:22:55 - Anja Lingman , E-postadressen är dold

Tack för svar om myrorna men det tar emot med myrr! Vi gör nu ett försök med att göra det mindre angenämt för dom genom att hälla allt spillvatten under kuporna. Får väl se om de nu fattar att de inte är välkomna.

2018-07-28 11:47:12 - Anja Lingman, E-postadressen är dold

Hej Lars-Eric!

Vi uppskattar att läsa dina i inlägg på hemsidan!
Förutom torkan är vårt stora problem myror. Vi har stora myror som vi kämpat med hela sommaren. Vi har försökt en massa trix med socker en bit ifrån, de tar sockret men stannar ändå i kuporna. Vi har tjärat benen och ställt dom i vattenskålar men de simmade över. Satte då såpa i vattnet men även bin drunknar där och myrorna tar sig ändå över. Har du något annat tips eller finns det något myrmedel som är ok att använda?
Mvh!
Anja

Svar: Hej! Det är ett ovanligt år och stora problem med myror när man matar, de har ju heller ingen mat i naturen. Jag har också problem med en mellanstor blanksvart myra, du skulle se foderlådorna när sockret nästan är slut.... Har också testat alla knep som man läst om och som fungerat tidigare år utan resultat. Man kan ju ta lite myrr runt benen som sista utväg, det är egentligen inte ok, det tar emot och något som vår bikonsulent Preben på jordbruksverket bestämt avrådde ifrån. //Lars-Eric

2018-07-24 23:39:26 - Åsa Green, E-postadressen är dold

Behöver stödfodra våra bin. Ska jag låta en skattlåda stå kvar över spärrgallret eller ta bort den? Har LN ska invintra på 1 låda. Hur ska jag ge fodret i liten mängd 1-2kg/varje vecka eller en stor mängd 4-5kg o göra uppehåll innan invintringen om ca 3 veckor? Tänkte 50% sockerlösning.
Tror du jag behöver ge pollentillskott också? Har aldrig varit med om den här med att behöva stödfodra pga torkan.
Undrar om du har en drottning till salu också? Mvh Åsa

Svar: Hej! Ursäkta sent svar men har knappt inte tillgång till internet under semestertiden på Öland när alla surfar i hängmattan. Ska du stödfodra med socker måste du ta bort skattlådan så det inte blandas med honungen men det vet du ju. Jag har låtit skattlådorna va kvar på de samhällen som hade honung kvar, de andra har jag fodrat med 2kg socker i 50% lösning varje vecka. Jag vill gärna behandla mot varroa direkt när jag slutskattar och det har jag inte vågat när det är så himla varmt både dag och natt. Nästa vecka ska jag slutskatta, varroabehandla och ge alla 2kg socker 50% lösning om det nu blir kallare. Tänkte hålla på till sista veckan i augusti innan jag ger mer koncentrerat socker för invintring. Tyvärr är det så olika, en del samhällen har bra med yngel och ägg, andra finns lite täckt yngel och knappast några ägg. Verkar som de som har mycket honung kvar i skattlådorna nästan slutat lägga ägg, så jag ångrar att jag inte tog bort all honung och började fodra för 3 veckor sedan. Pollen tror jag inte de behöver, de hämtar pollen fortfarande på morgonen och det finns ganska stora lager i underlådan hos mig. Vilken konstig sommar.. Och jag har en drottning kvar men har också ett samhälle som jag är tveksam på så tyvärr. //Lars-Eric

2018-06-17 17:39:23 - Marino Marino, E-postadressen är dold

Hej Lars-Erik,
Har du en parad bukfast bidrottning till salu?
Hälsningar
Marino

Svar: Hej! Tyvärr har jag bara drottningar för eget bruk i år. //Lars-Eric

2018-04-03 07:12:27 - Jenny Jakobsson, E-postadressen är dold

Hej Lars-Erik,
Vilket trevligt inslag med lite läsning om dina bin på hemsidan, jättebra. :)

Jag läste även frågor och svar där men min fundering blev bara halvt besvarad. Jag undrar om du har något bra tips på hur och när jag ska ta mig an den arga drottning jag har i ett av mina 5 samhällen. Samhället började utmärka sig som något aggressivt för två säsonger sedan och på sensommaren i fjol lovade jag mig själv att ta tag i problemet omgående den här våren. Om jag vid vårundersökningen hittar drottningen, är det läge att knipa henne då, utan att ha någon ersättare i beredskap?

Tacksam för råd, med vänliga hälsningar, Jenny

Svar: Hej Jenny! Arga bin är aldrig trevligt men att ta bort drottningen nu är alldeles för tidigt. Vänta till i slutet på maj, ta bort drottningen och sätt in en ram med ägg från ett av dina snälla samhällen så drar bina upp en ny. Men jag tycker du ska skaffa en ny parad drottning för att få in lite nya gener, du har ju fortfarande drönare från ditt arga samhälle flygandes över din bigård.. Eller varför inte delta i föreningens drottningkurs i sommar, så kanske du kan få med dig en bra drottning hem. Hälsningar Lars-Eric