YMPNING
Nedan följer en beskrivning signerad Ulf Lagerqvist som varit införd i Bitidningen nr 7/8 2011
1 |
|
|
2
|
Mät upp 3% av den nyslungade |
|
|
Väg upp och tillsätt kristalliserad
|
honungen i ett kärl med lock |
|
|
honung*. Antingen från en köpt burk
|
Ex. 50 kg, 0,03x50=1,5 Kg |
|
|
eller en av dina egna, motsvarande
|
Förvara din nyslungade honung |
|
|
10% av honungen från punkt 1.
|
i rumstemperatur tills ympen |
|
|
Blanda med elvisp och degkrokar i
|
är klar |
|
|
1 minut. Förvara ympen i kylskåp.
|
|
|
|
Ex. 0,10x1,5=0,15 Kg
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
|
4 |
Blanda ympen ordentligt två |
|
|
Fortsätt att blanda ympen två gånger
|
gånger per dag med degkrokar
|
|
|
per dag. Ympen är klar när den känns
|
under ca 30 sekunder.
|
|
|
fast direkt från kylen men blir krämig
|
Ympen får inte bli varm.
|
|
|
när man blandar den. Det tar 1-3
|
|
|
|
dagar ev någon dag mer beroende på
|
|
|
|
vattenhalt. |
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
6 |
Från 50Kg-kärlet häller Du över så
|
|
|
Låt ympen rinna i en fin stråle under
|
mycket att ympkärlet nu innehåller
|
|
|
tiden Du blandar. När honungen är helt
|
den dubbla mängden. Alltså lika
|
|
|
genomfärgad av ympen är den klar att
|
delar nyslungat som det finns ymp.
|
|
|
tappas på burk. Förvara gärna burkarna
|
Blanda väl. Nu är ympen flytande
|
|
|
i rumstemperatur i ett dygn och ställ
|
och kan blandas ner i honungskärlet.
|
|
|
dem sedan svalt** och mörkt.
|
|
|
|
Honungen är oftast genomkristalliserad
|
|
|
|
efter ca 3 veckor.
|
* Det är viktigt att man tar en så fin/slät honung som möjligt. Ju finare ju bättre resultat.
** Med svalt menas 14-15 grader
** Det som händer om honungen förvaras varmare är att det tar längre tid innan den kristalliserar/stelnar.
Optimal kristalliseringstemperatur är (14-15 grader). Det innebär inte bara tiden det tar innan honungen stelnat. Optimal kristallisering innebär också
att kristallerna blir så små som möjligt, det som får oss att uppleva honungen som slät. Men honungen blir förmodligen både slätare och mjukare om
man ympar vid 18 grader än om man rör honungen vid samma temperatur.
Tips:Tappa lite honung genom kranen och rör ner den i honungen igen. Risken är annars att de första burkarna fylls med honung
som inte är tillrckligt blandad med ympen.