lej  

MinaBin

 

Under rubriken "MinaBin" tänkte jag skriva lite om vad som händer i mina bigårdar på mellersta Öland, hur och när jag utför olika åtgärder och kanske lite tips och trix som jag lärt under åren.

Jag heter Lars-Eric Johansson och har haft bin nu i 42 år, med olika raser, kupor och ramformat.
Är av Statens Jordbruksverk utsedd som "godkänd biodlare" vilket innebär man ska genomgå bisjukdomskurs motsvarande vad som gäller för bitillsynsmannautbildning.


Det finns många sätt att sköta sina bin på och inget säger att jag gör det enda rätta.

Viktigast är att man provar olika lösningar för att hitta det sätt som var och en vill jobba på.

 

Klicka här om du vill ställa en fråga eller komma med synpunkter!

 

Min Bihälsa  Min Drottningodling Bilder  Arkiv

 

Biodlarcafé Capellagården  2018-04-22

Först vill jag tacka alla (tror det var 37 biodlare!) som kom och lyssnade trots det underbara vädret.
Hoppas jag kunde förmedla något nytt!
Jag lovade att återkomma här med en del adresser där ni kan läsa mer:

Tillverkning av Thymolbitar och applicering med Thymol av Erik Östlund

Var man köper HiveClean innan Apoteket tar över...

Hur man gör oxalsyrabehandling via sublimering(förångng) när man har som jag nätbotten.

Alla utbrott av Amerikansk yngelröta i hela landet

Vill också rekomendera "Jan-Unos Anderssons" sida, liksom jag är han en gammal biodlare som har samma erfarenhet och nått samma resultat som jag, och han kan förmedla det på ett mycket bra sätt!

 

 

Visst är väl våren på Öland underbar!
Bilden tagen i Hallstorps hage på väg mot Capellagården.

 

Aktuellt i bigården  2018-04-21:

Idag har jag smält ut vaxet från gamla ramar. Jag smälter en låda gammalt vax från varje samhälle varje år. Och alla tre lådorna från de som dött i vinter, jag hade fyra samhällen som inte klarade vintern.
Det är årets tråkigaste bisyssla.
Som jag driver min biodling så måste jag smälta gammalt vax på våren men det finns en annan stor fördel.
Inga bin kommer. På hösten kommer tusentals bin när man smälter vax, på våren inte ett bi, de har annat att göra när sälgen blommar.
Först smätning med en elektrisk kokare där ramarna får koka i 15 min, sen skrapa ramarna rena från en del propolis som inte smält.
Och sen en ny smältning och silning, ner med det smälta vaxet i en tvättad mjölk eller jouse kartong. Då får man jättefina lagom stora vaxklumpar och det är lätt att skära bort pollen och skräp från underdelen eftersom mjölkkartongen är hög och smal.

 

 

 

Aktuellt i bigården  2018-04-13:

Har nu rensat bort döda bin från bottnarna på de samhällen som inte redan fixat detta själva. Jag vintrar alltid in på tre lådor (3/4 Langsroth) och har idag tagit bort understa lådan för nedsmältning av gammalt vax. På så sätt byter jag 1/3 del av allt vax varje år. Två lådor Lågnormal är ungefär samma som tre lådor 3/4 Langsroth.

Nu måste vi se upp! Det har gått åt mycket mat i vinter för mina bin och nu börjar yngelsättningen på allvar med jättehög åtgång på socker. Och så här års är det de starkaste, de vi är mest rädda om som svälter ihjäl om vi inte ser upp. Så på med foderdeg vid minsta tveksamhet. Det går smidigt att skära bort plasten från ena sidan på foderdegen och lägga denna sida nedåt direkt på ramarna. Lägg sedan på en upp och nedvänd foderlåda så får taket plats.
Eller om du har en Lundellbotten är det ännu enklare att lägga in honung eller foderdeg på bottenskivan.

Och med värmen som ska komma i helgen så kommer myrorna. Finns stackmyror i närheten kan de utplåna ett samhälle på ett par, tre dagar. Har de börjat angripa, ställ kupan på ett stycke byggplast som sticker ut en dm åt alla håll.
Myrorna har svårt att krypa runt kanten. Eller häll ett kg socker i myrgången en bit från kuporna. Myrorna är som vi och går inte längre än de behöver för att hämta mat.

Fick förra året avelsdrottningar från Kullen i Höganäs och en av dessa verkar riktigt bra än så länge. De har varit stilla med låg foderförbrukning och rensningsflög först denna veckan. Botten helt tom på döda bin, de få som fanns har de själva städat bort. Så nu håller vi tummarna för kraftig yngelsättning och inga svärmtendenser, då har jag den perfekta avelsdrottningen enligt mig.

 

 

 

Aktuellt i bigården  2018-04-06:
Igår kollade jag för första gången i år hur det stod till i bigårdarna. Alla samhällen vägdes och jag kände ovanpå plasten som jag har över samhället att det var varmt så yngelsättningen kommit igång. Tyckte det var lite för kallt för att störa bina med att rengöra bottnarna så det får vänta ett par veckor till.

Men oj vad mycket mat det gått åt denna vinter! De flesta samhällerna hade inte mer än 2-3 kg kvar, så lite har jag inte mätt upp sedan år 2004. Och nu går det åt mycket mat när drottningen börjar lägga ägg och sälgen snart blommar.
Jag gav flera samhällen ett halvt paket foderdeg som hjälp för våren verkar dröja i år.

Och jag som har varit så stolt över mina små vinterförluster som legat under 5% de senaste 15 åren. Men i år ligger jag på över 10% och flera samhällen verkar svaga. Jag testade i år att invintra ett par samhällen på helt oisolerade kupor, alltså endast 20mm tjock trälåda. Men det gör jag inte igen, båda döda..... Men för många fungerar det ju bra, men inte för mig..

Nu väntar vi på att sälgen ska börja blomma så vi kan hjälpa de lite svagare samhällerna komma igång med lite sockerlösning som drivfodring.
Och rengöra bottnarna, det blir en svart beläggning av alger som jag borstar bort med rotborste och grönsåpa, intorkad biskit går hyfsat bra att få bort med insektsborttagning för bilen som får ligga på en stund..

Har funderat mycket varför det alltid är något samhälle som inte hinner ut utan måste göra sina behov på flustret och ibland även inne i kupan. Det finns ju experter som har sanningar om detta, fel vinterfoder, störningar, Nosema, varroa, men det måste vara något annat som vi inte förstår. Kanske att drottningen inte mår bra??? Fått vinterkräksjuka??
Ofta klarar sig samhället men det är ju ett fasligt jobb att rengöra.

 

Alla biodlare måste anmäla uppställningsplats för sina bisamhällen när man börjar sin biodling och sedan i intervaller om tre år.

I år är ett sådant år!

På Öland anmäler vi uppställningsplats för bisamhälle till Länstyrelsen i Östergötland.Det är numera enkelt, bara att gå in på deras sida och fylla i uppgifterna om du inte vill skicka med snigelpost.
Här är adressen.

http://www.lansstyrelsen.se/Ostergotland

Aktuellt i bigården  2018-01-18:
Alla mina samhällen lever och mår bra. Jag brukar lyssna ett par gånger varje vinter med en liten mikrofon som jag sticker in i flustret. I år var de ovanligt lugna och brummade bara svagt. Tror det beror på  den jämna temperatur som varit, runt nollan hela vintern. Har man bara nätbotten så de får luft och ventilation mår de bra.
Vad är nyttan med att lyssna på bina mitt i vintern? Ingen, bara nyfikenhet och längtan till våren.

Aktuellt i bigården  2018-01-06: 
Du vet väl att det går att försäkra dina samhällen.
Om du är medlem i Sveriges Biodlares Riksförbund kan du försäkra dina samhällen för 25kr/kupa om olyckan är framme och du drabbas av Amerikansk yngelröta i bigården.
Läs mer här:  Försäkring.

Digitala anteckningar om bina i din telefon?
Nu är det danska programmet Hivelog översatt till svenska. Så är du intresserad av ett digitalt registerkort för dina bisamhällen så skapa en användare och testa! Det kostar inget. Här är adressen.
Tycker du det är för kladdigt och omständigt att skriva i telefonen när du jobbar med bina, gör som jag, använd röstinspelningen i telefonen och tala in det som är bra att veta till nästa gång för att sedan anteckna i lugn och ro när du kommer tillbaka hem. Fast jag använder och antecknar i Excel......


Aktuellt i bigården  2017-12-13: 
Nytt från Preben Kristiansen, Bihälsokonsulent
Tre nya läkemedel mot Varroa är godkända:
Sedan ett antal år tillbaka har följande två läkemedel mot varroa varit godkända i Sverige, Apistan med den aktiva substansen tuu-fluvalinat och Apiguard med den aktiva substansen Tymol.
Nu har även VarroMed, Apivar och Polyvar godkänts.
VarroMed är en lösning som tillförs bisamhället genom droppning på samma sätt som oxalsyra i sockerlösning. De aktiva substanserna är myrsyra och oxalsyra, vatten, sackaros, citronsyra och propolisextrakt. VarroMed är samma produkt som HiveClean vilken använts under många år i Europa dock utan att varit godkänt som läkemedel. (http://www.lustgarden.biz/sv-SE/beekeepers-selection-f%C3%B6r-biodlare/bee-vital-34715053)

Jordbruksverket har ju sedan två år tillbaka aviserat om omfattande ändringar i regelverket om bekämpning av bisjukdomar och parasiter. Nu har de meddelat att det blir ingen ändring. Så det blir inget nytt "deligerat undersökningsansvar" och "godkänd biodlare" kommer att finnas kvar.
Under 2018 kommer det att hållas kurser igen för "godkänd biodlare".


 Klicka här om du vill ställa en fråga på det jag skrivit eller komma med synpunkter!