lej  

MinaBin

 

Under rubriken "MinaBin" tänkte jag skriva lite om vad som händer i mina bigårdar på mellersta Öland, hur och när jag utför olika åtgärder och kanske lite tips och trix som jag lärt under åren.

Jag heter Lars-Eric Johansson och har haft bin nu i 42 år, med olika raser, kupor och ramformat.
Är av Statens Jordbruksverk utsedd som "godkänd biodlare" vilket innebär man ska genomgå bisjukdomskurs motsvarande vad som gäller för bitillsynsmannautbildning.


Det finns många sätt att sköta sina bin på och inget säger att jag gör det enda rätta.

Viktigast är att man provar olika lösningar för att hitta det sätt som var och en vill jobba på.

 

Klicka här om du vill ställa en fråga eller komma med synpunkter!

 

Min Bihälsa  Min Drottningodling Min Honung  Mina bihus Bilder  Arkiv

Alla biodlare måste anmäla uppställningsplats för sina bisamhällen när man börjar sin biodling och sedan i intervaller om tre år.

I år är ett sådant år!

På Öland anmäler vi uppställningsplats för bisamhälle till Länstyrelsen i Östergötland.

Det är numera enkelt, bara att gå in på deras sida och fylla i uppgifterna om du inte vill skicka med snigelpost.

Här är adressen.

http://www.lansstyrelsen.se/Ostergotland

 

Bara man klär på sig så kan man flyga en sväng....:)

Aktuellt i bigården  2018-01-18:
Alla mina samhällen lever och mår bra. Jag brukar lyssna ett par gånger varje vinter med en liten mikrofon som jag sticker in i flustret. I år var de ovanligt lugna och brummade bara svagt. Tror det beror på  den jämna temperatur som varit, runt nollan hela vintern. Har man bara nätbotten så de får luft och ventilation mår de bra.
Vad är nyttan med att lyssna på bina mitt i vintern? Ingen, bara nyfikenhet och längtan till våren.

Aktuellt i bigården  2018-01-06: 
Du vet väl att det går att försäkra dina samhällen.
Om du är medlem i Sveriges Biodlares Riksförbund kan du försäkra dina samhällen för 25kr/kupa om olyckan är framme och du drabbas av Amerikansk yngelröta i bigården.
Läs mer här:  Försäkring.

Digitala anteckningar om bina i din telefon?
Nu är det danska programmet Hivelog översatt till svenska. Så är du intresserad av ett digitalt registerkort för dina bisamhällen så skapa en användare och testa! Det kostar inget. Här är adressen.
Tycker du det är för kladdigt och omständigt att skriva i telefonen när du jobbar med bina, gör som jag, använd röstinspelningen i telefonen och tala in det som är bra att veta till nästa gång för att sedan anteckna i lugn och ro när du kommer tillbaka hem. Fast jag använder och antecknar i Excel......


Aktuellt i bigården  2017-12-13: 
Nytt från Preben Kristiansen, Bihälsokonsulent
Tre nya läkemedel mot Varroa är godkända:
Sedan ett antal år tillbaka har följande två läkemedel mot varroa varit godkända i Sverige, Apistan med den aktiva substansen tuu-fluvalinat och Apiguard med den aktiva substansen Tymol.
Nu har även VarroMed, Apivar och Polyvar godkänts.
VarroMed är en lösning som tillförs bisamhället genom droppning på samma sätt som oxalsyra i sockerlösning. De aktiva substanserna är myrsyra och oxalsyra, vatten, sackaros, citronsyra och propolisextrakt. VarroMed är samma produkt som HiveClean vilken använts under många år i Europa dock utan att varit godkänt som läkemedel. (http://www.lustgarden.biz/sv-SE/beekeepers-selection-f%C3%B6r-biodlare/bee-vital-34715053)

Jordbruksverket har ju sedan två år tillbaka aviserat om omfattande ändringar i regelverket om bekämpning av bisjukdomar och parasiter. Nu har de meddelat att det blir ingen ändring. Så det blir inget nytt "deligerat undersökningsansvar" och "godkänd biodlare" kommer att finnas kvar.
Under 2018 kommer det att hållas kurser igen för "godkänd biodlare".


 Klicka här om du vill ställa en fråga på det jag skrivit eller komma med synpunkter!