När sälgen blommar sätter jag på de första skattlådorna, hur många beror på hur starkt samhället är. Oftast blir det en till tre lådor som åker på. Mitt ramformat 3/4 Langsroth är ju ganska lågt så har man lågnormal räcker nog en låda så här års.

Själv har jag aldrig råkat ut för ”kylt yngel”, alltså att bina inte klarat värma upp kupan så larverna dött, men visst det står att läsa att det förekommer men kanske inte på Öland?

 

När gullvivorna blommar är det alltid två eller tre skattlådor på. Om inte samhället har utrymme att lägga sin honung kommer det i svärmstämning och slutar dra in nektar. Har bina utrymme till både yngel och honung samt om drottningen är ung svärmar de inte!

Till skattlådorna använder jag ramar av plast, så på nya ramar måste smält vax rullas på med en målarrulle. Eftersom jag aldrig blandar honung och yngel så är ramarna lika ljusa och fina efter slungning och kan användas igen. Skrapar bara bort och lägger på nytt vax när det blivit för mycket pollen eller att drottningen ålat sig igenom spärrgallret vilket kan hända. Och med dessa ramar är det aldrig risk att köra slungan för fort, de håller på max hastighet.

 

 

Lådorna kör jag omkring på min lite ombyggda skottkärra, ovärderlig både för att köra tunga skattlådor och foderhinkar på hösten.

När det varit några dagar med lite sämre väder och skattlådorna börjar bli tunga med honung börjar skattningen. Varför jag väntar med skattning till efter en vecka med dåligt väder är att då har bina hunnit fläkta ut och fått ner vattenhalten och jag behöver inte torka honungen så länge.

 

 

Jag använder alltid bitömmarbotten och har testat de flesta olika modeller på marknaden. Min favorit är denna hörnbitömmare från Joel Svenssons. Den är billig, och själva sargen går att göra tunn, och tar då inte så stor plats i förrådet.


Sätter på bitömmaren före kl:10:00 på morgonen och nästa dag är det normalt endast några bin kvar som jag blåser bort med en lövblås.

 

 

Till sommaren berättar jag mer om torkning, slungning, ympning mm……