Mina bihus mm

Vinter

  En bild på min "hemmabigård"
Öland januari 2017.

 

Under mina första år som biodlare var det trågkupor som gällde och ramformatet som jag då hade var "Svea".
Efter ett tiotal år började jag utöka till flera bigårdar och då blev trågkupan oanvändbar, för tung att flytta själv.
Det som då ansågs som enda rätta var oisolerade kupor kanske med en sarg över på vintern, tät botten med flustret som enda öppning och fortfarande med "Svea" och invintring på en låda.
Efter ytterligare några år förstod jag att något måste jag göra helt fel, jag hade 25% vinterförluster som då i min trakt ansågs normalt. Visserligen var vintrarna då långa och kalla men då fanns inte någon Varroa att skylla på.....

Efter att ha läst olika artiklar om ventilation och att bina inte ska sitta trångt direkt på vintermaten diskuterades detta i min dåvarande förening, men det ansågs fullständigt felaktigt av de erfarna biodlarna då.
Men jag köpte ändå tio st Nackakupor i frigolit och ett nästan helt okänt ramformat i mitt område, Langsroth och "Farrar" eller "3/4 Langsroth" och med nätbotten, ramformatet användes av yrkesbiodlare i många länder så varför inte hos oss!

Jag började vintra in på en låda Langsroth som är större än både Svea och Lågnormal men konstaterade snart att det bästa resultatet var om jag använde en låda Langsroth och en låda 3/4 langsroth ovanpå där bina kunde lägga vinterfodret. Jag märkte att om jag vintrade in med två lådor så minskade vinterförlusterna och jag fick mer honung och mindre svärmning från dessa samhällen under sommaren.

Så efter några få år byttes alla lådor till frigolit och idag vintrar jag in nästan alla normalstarka samhällen på tre lådor 3/4 Langsroth detta för att jag tycker det är enklare med bara ett ramformat. Vintrar även in några samhällen på en låda Lågnormal med en 22cm sarg under så bina får plats.
Jag tar ingen honung från yngellådorna vid invintringen och jag väger alla samhällen så alla har 15kg honung och socker till vinter och vår.

Min erfarenhet idag efter att testat under många år är att alla lådor bör vara isolerade så det blir kallt på sommaren och varmt på vintern. Och det ska va helt öppen nätbotten för bra ventilation. Och det ska finnas plats för bina att sitta under maten och sakta kunna röra sig uppåt utan att sitta på kalla foderramar.
OCH nu jag har fått ner vinterförlusterna under 3% trots varroa!

Läs gärna det som JAN-UNO ANDERSSON skriver i bitidningen, vi har gjort nästan samma resa och fått liknande erfarenhet.

Här kommer mer under våren med bilder på övrig utrusning som jag använder.