Aktuellt i bigården

 

 

Aktuellt i bigården  2017-11-24: 

Då kan vi lägga årsmötet för 2017 till handlingarna, det är alltid trevligt att träffas och diskutera bin!

Bisamhällena börjar nu bli yngelfria och sakta sätta sig i klot, så vi kan väl ta som regel att efter årsmötet börjar det bli dags att titta till bina igen för att få bort en del Varroa.
Jag öppnar aldrig ett samhälle så här års för att se om de har yngel, för mig räcker det att lägga handen ovanpå plasten eller täckbrädorna och känna om det är varmt. Är det kallt anser jag att de inte har yngel och då kan vi behandla med Oxalsyra mot Varroan.

Vilken metod man använder för bekämpning spelar inte så stor roll bara den är vetenskapligt beprövad så vi vet att den fungerar och inte skadar bina för mycket.
De flesta biodlare använder oxalsyra vilket jag tycker är den enda metod som ska användas nu på vintern. Om man droppar eller förångar oxalsyran är inte viktigt bara man Gör En Behandling.

Vill man använda droppmetoden, åk till Himmelsberga och köp en burk oxalsyra och följ det som står på etiketten.
Det är svårt att få rätt mängd om man blandar själv i så små satser, får man för stark blandning skadar man bina och för svag fungerar det inte, så för binas skull köp en färdig burk.
För att lära mer om droppmetoden kolla här: https://www.youtube.com/watch?v=TI9ZUpSMMJo
eller läs på här: https://www.biodlarna.se/app/uploads/2017/02/Varroabek%C3%A4mpning-med-ekologiska-metoder.pdf

Själv använder jag förångning sedan många år tillbaka för metoden passar mig.
Sättet jag använder är ganska omständligt beroende på att jag har enkla nätbottnar. I vinter ska jag tillverka några bottnar som Hans Lundell konstruerat fast med mitt lådformat, här kan du läsa mer om dessa bottnar.

Jag tycker inte om att öppna och störa samhället när de gått i klot, och eftersom jag sticker in en tät botten under samhället genom att lyfta bakkanten på kupan känner jag också på tyngden om de har foder så det räcker.
Det är nästan alltid något samhälle som blivit utsatt för röveri och har för lite mat kvar. Och vet man om att de har problem kan man alltid hjälpa dem mycket tidigt på våren med foderdeg. Har märkt att hos mig är det alltid en två eller tre års drottning som blir rövad, aldrig en ettårsdrottning, därför är det extra trist för det är oftast en av mina avelsdrottningar som de ger sig på.

Hur jag behandlar med förångning har jag nedan några bilder på, och hela mitt sätt att behandla är taget från en tidigare yrkesbiodlare P-O Gustavsson, som har kvar sin websida och jättebra beskrivning här: http://beeman.se/index-f.html.

Nu vet vi genom flera universitetsstudier både i England och Tyskland att förångning eller sublimering av Oxalsyra är den metod som skadar bina minst och är mest effektiv. Och man kan behandla flera gånger om året utan negativ inverkan på bina och inga mätbara restprodukter i honungen. Själv har jag i år för första gången använt förångning även i höstas efter slutskattning på hälften av mina samhällen. Läs här:

tatningsbotten Extra tätningsbotten som sätts in under nätbottnen genom att lyfta bak på kupan och sticka in den under. Detta för att det ska bli tätt så inte gasen försvinner genom nätbottnen.
Så här ser tätningsbottnen ut:
Täta flustret, jag använder bitar från ett gammalt liggunderlag det är 9-10 mm tjockt.

Fyll på med två gram Oxalsyra.

Anslut batteriet i exakt 2,5 minuter, därefter koppla från batteriet och vänta 2,5 minuter till så gasen hinner fördela sig i hela kupan. Sen går vi till nästa samhälle.

Man kan se rök komma ut ur kupan så använd ansiktsmask!

Det finns nu mycket smartare förångare som snabbar upp mycket om man har lite fler samhällen, som jag sneglar lite på till nästa år. Denna firma har även ett annat medel, BeeVital, som jag funderar på att använda till våren innan första skattlådan åker på. Se här:
http://www.beekeepersselection.com/SE/Catalog/Biodlarshopen/Varroabekampning/Thymol/1056.html

När behandlingen är klar rör jag inte samhällena alls förrän efter rensningsflygningen till våren.
Då ska bottnarna skuras. Och detta gör jag inte så mycket för binas skull, de rensar ut döda bin själva, utan för jag vill ha ett rent fluster att titta på utan alger och smuts, flustret är ju samhällets skyltfönster!

 

 

Aktuellt i bigården  2017-11-03:

Nu ska alla samhällen få lugn och ro och jag stör inte bina på något sätt.
Se till att flusteröppningarna är fullt öppna, särskilt viktigt om man inte har nätbotten, bina vill ha frisk luft under vintern. Tänk på att höjden på flustret inte får vara högre än 8 mm så mössen stannar utanför. Några Talgoxar brukar specialisera sig på att hämta bin på flustret men det brukar vara mer ett bekymmer för biodlaren än för bina… Ibland sätter jag någon yvig gren mot flustret så inte fåglarna kan sätta sig om de är jobbiga.

Snart är alla samhällena yngelfria och jag kan göra vinterns behandling mot varroan, vilket för min del sker med förångning av oxalsyra.
Jag återkommer när jag tycker det är rätt tid att utföra detta och hur jag gör denna behandling.

 Dags att underhålla skattlådor, spika och tråda ramar mm.